Napsal Miroslav Zelenka

Salát

Lactuca sativa

Hlávkový salát patří mezi jednu z nejběžnějších a nejrozšířenějších listových zelenin, které se u nás vyskytují. Vypěstovat si jej může téměř každý, a z tohoto důvodu není vůbec problém toto „zelené krmení“ sehnat a podat našim svěřencům.

Salát se vyskytuje ve třech hlavních odrůdách. Je to salát římský, salát hlávkový a ledový. Každý se jistou měrou odlišuje chutí a křehkostí. Dále se salát liší i svojí barvou. Oblíbenost u papoušků se může lišit, ale vše je opět spíše věcí zvyku.

Nejlepší podávaný salát je samozřejmě čerstvě utržený, protože skladováním salát rychle opadá a stává se pro ptáky méně přitažlivým. V míchanicích a jiných směsích ho ptáci vezmou taktéž a je pro směs jistým zpestřením.

Salát obsahuje především mnoho vody, což není pro ptáky nijak škodlivé. Jinak je salát poměrně dost bohatý na vitamíny a jiné látky a to především vitamin C, B1, B2, provitamin A, a samozřejmě opět omílaný vitamin E, dále je to draslík, fosfor, vápník, železo, jod, zinek, kyselinu listovou a karoten.

Listy hlávkového salátu

Hlávkový salát

 

 

 

 

 

 

 

 

S využitím těchto zdrojů: 1000 bylin - kolektiv autorů, Zdraví z boží lékárny - Maria Treben

Miroslav Zelenka
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.