Špenát
Spinacia oleracea
Špenát je po hlávkovém zelí naší druhou nejrozšířenější listovou zeleninou. Vypěstování špenátu na vlastní zahrádce není pro nikoho žádný problém a můžeme si tedy sami zajistit zásobou zeleného krmení, aniž bychom ho museli vyhledávat a někam chodit.
Jelikož jsem popsal, že je špenát zeleninou, mohl by někdo spekulovat, proč je tedy zahrnut v článcích o zeleném krmení. Co je to vlastně zelené krmení, pokud bychom za něho chtěli považovat pouze planě rostoucí byliny, tak hledejme velkou podobnost v servírování špenátu našim svěřencům. Špenát se dá podávat celý nebo nasekaný do různých směsí, ať vaječných nebo zeleninových či ovocných. Jeho nevýhodou je rychlé vadnutí, které bude v letních měsících ještě značně urychleno, pokud jsou papoušci na tento druh zeleniny zvyklí, tak ani nestihne uvadnout.
Pokud se rozhodnete pěstovat špenát, jde podávat prakticky po celou dobu svého růstu, takže ho můžeme využívat v poměrně dlouhém časovém rozmezí. Při větším růstu však špenát zhořkne, což má za následek odmítání u většiny ptáků pro nelibou chuť.
Z látek, které špenát obsahuje jsou významné především lecitin, spinacin, jod, vápník a draslík. Z vitamínu jsou to B, C, K, karoten a relativně velké množství pro nás a naše svěřence tolik důležitého vitaminu E. Ačkoliv to neustále svádí, špenát neobsahuje vysoké množství železa, jak se mylně uvádělo, takže se nemusíte bát ptáků kulturistů.:)
S využitím těchto zdrojů: 1000 bylin - kolektiv autorů, Zdraví z boží lékárny - Maria Treben
Miroslav Zelenka
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.