Agapornis šedohlavý

Areál výskytu agapornise šedohlavého (Agapornis canus)

Agapornis canus
Nominální forma: Agapornis canus canus (Gmelin, 1778)
Poddruh: Agapornis canus ablectaneus (Bangs, 1918)
Velikost: 14 cm
Areál: 413 000 km²

Vyskytuje se na ostrově Madagaskar, který leží u pobřeží jižní Afriky. Vysazen byl na ostrovy Rodriguez, Komory, Seychely, Mauricius, Zanzibar - ale není jisté, zda na těchto ostrovech ještě žije. Patří mezi druhy s pohlavním dimorfismem, kdy samec má na rozdíl od samice šedou hlavu. Poddruh ablectaneus se od nominální formy liší tmavší šedivou barvou na hrudi a hlavě a celkově tmavším zbarvením. Agapornis šedohlavý obývá listnaté lesy v horách, které se táhnou podél pobřeží, kde žije v menších skupinkách a živí se travními semeny. V době hnízdněí se jednotlivé páry od skupin oddělují. Hnízdí v dutinách stromů, které samice vystele dřevem a stébly trávy. Podle BirdLife International se jeho populace ve volné přírodě jeví jako stabilní.


Tito agapornisové se dříve dováželi do Evropy ve větším množství, dnes jsou jejich dovozy omezené, před pár lety se dovozy uskutečnily i do naší republiky a někteří ptáci úspěšně zahnízdili. První světový odchov tohoto agapornise by zaznamenán v Německu v roce 1872. Odchov není tak snadný, jako u jiných druhů agapornisů, ptáci jsou náchylní na stres. K hnízdění využívají budku, kterou samička vystele hnízdním materiálem (kokosové vlákno, stébla trav, jemné proužky kůry). Po dokončení hnízda samice snese 3-7 vajíček, na kterých sedí cca 20 dnů. Z budky vylétají přibližně po 7 týdnech, kdy pak jsou ještě 14 dní dokrmována rodiči.


Základ krmení tvoří různé druhy prosa, lesknice, mohár, loupaný oves, rýže, semena trav apod. Během sezony podáváme zelené krmení, různé ovoce a zeleninu. Někteří chovatelé podávali i piškoty, kukuřici, dokonce i mravenčí kukly. Rádi mají také nabobtnalé a naklíčené zrniny.

 Agapornis šedohlavý (samice)Agapornis šedohlavý (samec) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

;

 

Joomla templates by a4joomla