Agapornis fischeri

Areál výskytu agapornise fischeri (Agapornis fischeri)Agapornis fischeri  (Reichenow, 1887)
Velikost: 15 cm
Areál: 136 000 km²

Jeho přirozený výskyt je zejména v severní Tanzánii. Obývá savany náhorních plošin v nadmořské výšce od 1000 do 1700 m. Také žije v zemědělských oblastech, kde má dostatek potravy. V přírodě se vyskytuje v malých skupinkách, kde se převážně živí semínky trav. Jsou velice hluční, jejich let je přímý a rychlý, hnízdí v koloniích a to v dutinách baobabů, palem ve výšce 2-15 m nad zemí. Hnízdění probíhá od ledna do dubna a pak v červnu a v červenci. Snáší 3 až 6 vajec, kdy inkubační doba je cca 23 dnů. Z budky vylétávají přibližně po 5 týdnech.


Agapornisové fischeri byli a jsou u chovatelů velice populární. To zapříčinilo vysoké vývozy těchto agapornisů z Tanzanie, kdy tvořili až 80 % všech vyvezených ptáků. Po zákazu vývozu se situace stabilizovala, avšak jejich stav v přírodě již není takový jako dřív. U tohoto agapornise se v zajetí chovají různé mutace, kdy původní jsou DEC, Dominantní edged, recesivní straka, Dominantní straka, progresivní straka, Slaty, bronzově plavá, bledě plavý a Misty. Další mutace byly přeneseny transmutací převážně z agapornise škraboškového. V chovech je nutné dbát na čistotu druhu, jelikož se v důsledku neznalosti mezi chovateli vyskytuje množství kříženců.


Krmíme je normálním krmením pro agapornise - proso, oves, lesknice, semenec, v malém množství slunečnice. Přes chovnou sezonu jim podáváme dostatek zeleného krmení a vaječné míchanice. Pochoutkou pro ně jsou semena v nedozrálém stavu, klasy ovsa, pšenice. Rádi mají klasy kukuřice, zvláště v mléčném stavu.

 

Agapornis fischeri

 

 

Pozn.: na videu jsou 2 druhy agapornisů (agapornis škraboškový a agapornis fischeri)

 

Joomla templates by a4joomla